Ο χαρακτήρας

Από το έτος 2008 η Ιόνιος Σχολή βαδίζει στη δεύτερη εκατονταετία της ιστορίας της και φιλοδοξεί να διατηρήσει τον ίδιο χαρακτήρα προσφοράς στην εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων, για τους οποίους, βέβαια, ανοίγεται ήδη ο απέραντος ορίζοντας της Ενωμένης Ευρώπης και του παγκόσμιου χώρου.

H Iόνιος Σχολή έχει να παρουσιάσει με υπερηφάνεια ηρωικούς μαχητές, εξαίρετους πολίτες που διακρίθηκαν σε ηγετικές και άλλες δημιουργικές θέσεις του δημόσιου και ιδιωτικού βίου του τόπου μας. Όλοι τους νοσταλγικά αναπολούν την almam matrem που τους αγκάλιασε με στοργή και αγάπη, τους παραστάθηκε στα πρώτα τους βήματα και τους έδειξε το σωστό δρόμο για να ευδοκιμήσουν στη ζωή τους.
 
Και τώρα, πολλοί από τους σημερινούς μαθητές της είναι τα τρισέγγονα, τα δισέγγονα, τα εγγόνια ή τα παιδιά των παλαιών μαθητών της, τρανή απόδειξη ότι ζει πάντα στις ψυχές τους η ανάμνηση, η αγάπη και η εκτίμηση για το έργο της Ιονίου Σχολής.
 
Στην εποχή μας, η ζωή μετασχηματίζεται ραγδαία. Tα συνεχώς ανανεούμενα ρεύματα της Eπιστήμης, της Tεχνολογίας και της Παιδαγωγικής αναβαπτίζουν τους νέους και εκσυγχρονίζουν τις συνθήκες ζωής των κοινωνιών που ατενίζουν τον 21ο αιώνα. Mε τον ίδιο ρυθμό προχωρούν και όλες οι παιδευτικές διαδικασίες της σχολικής ζωής στην Iόνιο Σχολή, με αποτέλεσμα να βελτιώνονται σταθερά οι προϋποθέσεις της εκπαίδευσης και να θεμελιώνονται με σύγχρονο τρόπο οι σχέσεις διδασκόντων και διδασκομένων.

Tο παιδί που φοιτά τώρα στη Σχολή, μεγαλώνει με το σύγχρονο πνεύμα και συνειδητοποιεί, ανάλογα με την ηλικία του, τους προβληματισμούς της εποχής μας, μαθαίνει να διακρίνει και να επιλέγει σωστά τα μηνύματα που το κατακλύζουν από το περιβάλλον και να χαλυβδώνει τη δύναμη της θελήσεώς του για να ορθοπλωρεί. Συνειδητοποιεί τον παλμό του αιώνα που αρχίζει και προετοιμάζεται να γίνει ο υπεύθυνος πολίτης που χρειάζεται η σημερινή κοινωνία, ο επιτυχημένος άνθρωπος που θα «χτίσει» τη ζωή του όπως την επιθυμεί, τον 21ο αιώνα.