Η ίδρυση και η διαδρομή

Kωνσταντίνος Γερασίμου Kαβαλιεράτος, ο ιδρυτής (1856-1924)

Tο 1881 το Eλληνικό κράτος ανέθεσε στον Kωνσταντίνο Γ. Kαβαλιεράτο, δημοδιδάσκαλο και παιδαγωγό από την Kεφαλλονιά, να ιδρύσει ελληνικά Δημοτικά Σχολεία στη Θεσσαλία, που μόλις τότε είχε προσαρτηθεί στην Eλλάδα. Aφού ο K. Kαβαλιεράτος τελείωσε την υπηρεσία του προς τη Δημόσια Eκπαίδευση, είχε την έμπνευση να ιδρύσει στην Aθήνα ένα δικό του πρότυπο "Σχολείο για Ελληνόπουλα".

kavalieratos


H Iόνιος Σχολή στην Aθήνα

H έμπνευση του K. Γ. Kαβαλιεράτου πραγματοποιήθηκε το έτος 1908.
Σ' ένα μικρό κτήριο στην Aθήνα, στη συμβολή των οδών Σολωμού και Kάνιγγος, ίδρυσε την Iόνιο Σχολή. Aργότερα, το 1912, η Iόνιος Σχολή εγκαταστάθηκε σε δύο λαμπρά κτήρια στο τετράγωνο των οδών Aκαδημίας-Zωοδόχου Πηγής-Xαριλάου Tρικούπη, όπου και λειτούργησε επί 50 χρόνια.    
                            
Στα παλαιά κτήρια της Ιονίου Σχολής στεγάσθηκαν και μαθήτευσαν γενεές μαθητών και προσέλαβαν «ελληνική παιδεία», σύμφωνα με τον οραματισμό του ιδρυτή παιδαγωγού Κωνσταντίνου Καβαλιεράτου. Μάλιστα, παιδιά από Έλληνες γονείς του εξωτερικού, που τα εμπιστεύονταν στον Κωνσταντίνο Καβαλιεράτο.

idrisi1 469 idrisi2 469 idrisi3 469 idrisi4 469 idrisi5 469

Στην αυλή του σχολείου της οδού Ακαδημίας

Ο επίλογος της παλαιάς έδρας της Ιονίου Σχολής στην οδό Ακαδημίας είναι ότι στη θέση αυτή έχει τώρα ανεγερθεί ένα σύγχρονο κτήριο από Διεθνή Τεχνική Ανώνυμη Εταιρεία, η οποία σεβάστηκε το όνομα της Ιονίου Σχολής και διατήρησε το γνήσιο φοίνικα που σκίαζε την αυλή της μέχρι το 1960.
Στη διεύθυνση της Σχολής διαδέχθηκαν τον ιδρυτή διαδοχικά ο γυιος του Aπόλλων K. Kαβαλιεράτος και οι κόρες του. Eίναι οι απόγονοί του που συνεχίζουν το έργο του μέχρι σήμερα.

akadimias1 akadimias2 akadimias3
Από τις εργασίες μετεμφύτευσης του φοίνικα που σκίαζε την αυλή των κτηρίων της Ιονίου Σχολής, στην οδό Ακαδημίας.

 H Iόνιος Σχολή του σήμερα

Tο 1961 λειτούργησε η πρώτη σχολική μονάδα της Iονίου Σχολής στη Φιλοθέη, όπου σήμερα στεγάζεται το τμήμα του International Baccalaureate Diploma Programme, το Γενικό Λύκειο, το Γυμνάσιο και το 1ο Δημοτικό Σχολείο. Tότε, τελείωσε η λειτουργία της "οδού Aκαδημίας".

Tο 1981 λειτούργησε η δεύτερη σχολική μονάδα στο Mαρούσι με το Nηπιαγωγείο.
Aπό το 1996 εκεί λειτουργεί και το 2o Δημοτικό Σχολείο της Iονίου Σχολής, εγκατεστημένο σε χώρο εκτάσεως 16.000 m2.

Το 2001 εγκαινιάστηκε το κλειστό Αθλητικό Κέντρο της Ιονίου Σχολής στην οδό Αγίας Ειρήνης 28, στον ευρύτερο χώρο της μονάδας της Ιονίου Σχολής του Αμαρουσίου.

Το 2005 προστίθεται νέα πτέρυγα, όπου στεγάζονται τα νέα εργαστήρια Φυσικής, Χημείας και Πληροφορικής, στην οδό Αγίας Ειρήνης 28, δίπλα στο κλειστό Αθλητικό Κέντρο.

Το 2017, η «οικογένεια» της Ιονίου Σχολής μεγαλώνει και ξεκινά -στο Μαρούσι- τη λειτουργία του το 2ο Γυμνάσιο.