Θρησκευτικά

Θρησκεία: Πολλοί διαπληκτίζονται για χάρη της. Άλλοι γράφουν υπέρ αυτής, άλλοι πολεμούν για χατήρι της και άλλοι πεθαίνουν γι’ αυτή. Πολλοί λίγοι, όμως, ζουν σύμφωνα μ’ αυτή.
Στην εφηβική ηλικία, όπου οι αναζητήσεις και οι συγκρούσεις είναι συνήθη φαινόμενα, η θρησκευτική εκπαίδευση δίνει τις δικές της απαντήσεις σε ερωτήματα σύγχρονου προβληματισμού και προτείνει έναν τρόπο ζωής, όπου μεγάλη σημασία δίδεται στο τρίπτυχο: αγάπη-πίστη-ελπίδα.

ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι ενταγμένο στην παρεχόμενη από την Πολιτεία εκπαίδευση και υπηρετεί τους γενικούς σκοπούς της παιδείας, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους.

Οι σκοποί του μαθήματος των Θρησκευτικών μπορούν να συνοψιστούν (σύμφωνα και με τις οδηγίες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου) στα εξής:
1. Κριτική ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών μέσα από τη γνωριμία του Χριστιανισμού και κυρίως της Ορθοδοξίας.
2. Καλλιέργεια του ήθους και της προσωπικότητας των μαθητών, σεβασμός και συνύπαρξη με τη θρησκευτική ετερότητα στις σημερινές πολυπολιτισμικές και πολυθρησκευτικές κοινωνίες.
3. Ενημέρωση και προσωπική αποδοχή των προτάσεων του χριστιανισμού για τη συνοχή και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής, καθώς και την ευαισθητοποίηση και έμπρακτη τοποθέτηση των μαθητών απέναντι στον σύγχρονο προβληματισμό για θέματα όπως οι ανθρώπινες σχέσεις, το οικολογικό πρόβλημα, ο ρατσισμός κ.ά.  
 
ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΟΝΙΟ ΣΧΟΛΗ
Για να επιτευχθούν οι παραπάνω σκοποί και για να μπορέσουν οι μαθητές ν’ αποκομίσουν το μέγιστο δυνατό από τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, στο Λύκειο της Ιονίου Σχολής προσφέρουμε:

Επαφή των μαθητών με βιβλία της Αγίας Γραφής, των Πατέρων της Εκκλησίας και της παράδοσης της Εκκλησίας.
Χρήση σύγχρονου οπτικο-ακουστικού υλικού, για άμεση και συνειδητή γνωριμία με τα προς διδασκαλία θέματα.
Συζήτηση με τους μαθητές πάνω σε θέματα που τους προβληματίζουν και έχουν κοινωνικό, προσωπικό και διαπροσωπικό περιεχόμενο, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τις προσωπικές τους εμπειρίες και θέτοντας καίρια ερωτήματα για το μέλλον τους μέσα στη συνεχώς εξελισσόμενη κοινωνία.

ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ
Στο Γενικό Λύκειο της Ιονίου Σχολής τα παιδιά μαθαίνουν τι προσφέρει η Εκκλησία μέσα από τη Θεία Λατρεία, πώς το προσφέρει και τι πρέπει να κάνουμε για να αξιοποιήσουμε την προσφορά της. Σ’ αυτό στοχεύει και η κατ’ έτος προσκυνηματική μας εκδρομή στο Άγιο Όρος.

Δίνεται στους μαθητές μια ευρεία γνώση της χριστιανικής διδασκαλίας για τα μεγάλα ζητήματα (Θεός, Άνθρωπος, Ζωή, Κόσμος) και τους παρέχεται η δυνατότητα να γνωρίσουν τα σύγχρονα μεγάλα θρησκεύματα.

Επίσης, οι μαθητές γνωρίζουν τι λέει πραγματικά η Εκκλησία για το «σωστό» και το «λάθος» της καθημερινής μας ζωής, για θέματα δηλαδή Ηθικής.
 
Σε γενικές γραμμές, γίνεται προσπάθεια ν’ αποκτήσουν τα παιδιά μια συνολική εικόνα της θρησκείας, να προσλάβουν τα θετικά στοιχεία της και να τα βιώσουν με σωστό τρόπο.
 
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του μαθήματος στο Γενικό Λύκειο και ο προσανατολισμός του στη συζήτηση και τον προβληματισμό του μαθητή επί επίκαιρων και καίριων θεμάτων, δίνει το στίγμα του τρόπου αξιολόγησης.

Η συμμετοχή του μαθητή σε συνδυασμό με την επίδοσή του σε οιασδήποτε μορφής εξέτασή του συναπαρτίζουν το βαθμό του. Το μάθημα εξετάζεται γραπτά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου με την ευθύνη των διδασκόντων καθηγητών της Ιονίου Σχολής.

Ευρισκόμενοι σε θέση να γνωρίζουμε την πορεία όλων όσων πέρασαν από το σχολείο μας, καθώς ακόμη και μετά το τέλος της φοίτησής τους οι επαφές των πρώην μαθητών μαζί μας είναι συχνές και γεμάτες όμορφες αναμνήσεις, μπορούμε να πούμε ότι οι προσπάθειές μας έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα: τη δημιουργία υπεύθυνων, συνειδητοποιημένων πολιτών, ικανών ν’ ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις των καιρών  και να προχωρήσουν στη ζωή τους με αυτοπεποίθηση και σύνεση.